De eerste behandeling is… eng!

Hoe vaak ik het niet hoor dat mijn cliënten het toch behoorlijk spannend vinden om af te spreken voor een behandeling zijn niet te tellen op één hand. Ik begrijp het volkomen!

Zelf een aantal jaren geleden in therapie gegaan. Had wat issues op te lossen uit het verleden en ook al ken ik enorm veel technieken die ik op mezelf toe kan passen, als persoon kun je makkelijk dingen omzeilen en kom je alleen meestal niet zo diep. Dus is hulp soms op zijn plek.

Vraagteken

Nu weet ik als therapeut wat ik kan verwachten (zo ongeveer dan), maar voor jullie is het natuurlijk geheel nieuw en alles wat nieuw is is spannend! Veel dingen spoken dan door het hoofd: “gaat ze me onder hypnose brengen?”,  “Ben ik wel ontvankelijk voor hypnose”, “Weet ik nog wel alles naderhand?”, “Ga ik rare dingen zeggen?”, “Komen er dingen omhoog die ik totaal vergeten was?”, “Wat nu als er zoveel emoties los komen waar ik niet tegen opgewassen ben?” Zo kan ik er nog wel een aantal neerzetten. Herkenbaar?

Ik zal trachten een aantal van die vragen nu al voor je te beantwoorden. Allereerst kan ik je vertellen dat er een misvatting is over hypnotherapie. Ik gebruik wel soms hypnose maar is totaal afhankelijk van de klacht/probleem en de persoon. In de opleiding veel NLP technieken geleerd die ik hedendaags nog steeds gebruik. Daarnaast gebruik ik vele technieken die ik geleerd heb de afgelopen jaren tijdens bijscholingen. Er zaten vele interessante technieken bij, zoals EMDR en EFT die niets te maken hebben met hypnose maar bijzonder effectief zijn.

Om dan even op de hypnose te komen. Ik begrijp dat dit spannend is. Zou ik ook vinden als ik het niet zou kennen. Om het uit te leggen vergelijk ik het meestal met een vorm van trance. Het lezen van een boek of kijken naar een film kan je zo meeslepen dat je niet gewaar meer bent van de omgeving. Zo is het ongeveer ook met hypnose. Het is een proces naar binnen toe. Je bent zelf helemaal bij en zult het idee hebben dat je ieder moment op kunt staan om weg te lopen (wat ook zou kunnen als je zou willen). Echter door de hypnose raak je contact met je directe omgeving enigszins kwijt (alsof je slaapt) en wordt het proces meer naar binnen gestuurd. Door dat proces word je meer ontvankelijk voor suggesties die je hypnotherapeut je geeft. Deze gaan dieper naar binnen dan dat je ze als affirmatie bijvoorbeeld tegen jezelf zegt iedere dag.

Dan nog even het volgende wat ik weg wil nemen: er komen misschien wel wat emoties naar boven maar iedere sessie wordt positief afgesloten. Eigenlijk in al die jaren alleen maar een stijgende lijn gezien in de sessies bij de cliënten in het oplossen van het probleem. Je zult je dus zeker na iedere sessie iets beter voelen. Misschien subtiel verschil maar het verschil is er. Wel kunnen er wat dingen omhoog komen die je vergeten was… of misschien niet belangrijk achtte maar wel degelijk de veroorzaker van het huidige probleem kan zijn. Die dingen weet je ergens vaak wel… je hebt er alleen niet meer naar willen kijken. Soms is het goed om het wel te doen, op te lossen, zodat je verder kunt met je leven zonder die klacht/probleem.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

 

No comments